Begraven of cremeren

Een van de belangrijkste keuzes die gemaakt dienen te worden bij overlijden is: wordt de overledene begraven of gecremeerd.

Begraven


Er zijn twee typen begraafplaatsen: Algemene begraafplaatsen en Bijzondere begraafplaatsen. De Algemene begraafplaats wordt beheerd door een gemeente en de Bijzondere begraafplaats wordt beheerd door een Kerkgenootschap of een particulier. Bijzondere begraafplaatsen zijn onder meer de natuurbegraafplaatsen Heidepol in Arnhem-Ede, Westerwolde in Hoog Soeren en Bergerbos in St.Odiliënberg (Limburg).

Iedere begraafplaats heeft huurgraven, ook wel familiegraven genoemd, en algemene graven. Hieronder vindt u meer informatie over deze graven.

Huurgraf
Een huurgraf wordt vaak een eigen graf of familiegraf genoemd. Een huurgraf kan worden gebruikt voor 1 persoon, maar er is, in de meeste gevallen, plaats voor 3 personen. Een huurgraf huurt men voor 20 of 30 jaar, met de mogelijkheid van verlenging na deze periode. De rechthebbende (huurder) bepaalt wie erin begraven wordt/worden.

Algemeen graf
Een algemeen graf is minder duur dan een huurgraf. Er worden meerdere (meestal 3) overledenen in begraven. Wie dat zijn, bepaalt uitsluitend de beheerder van de begraafplaats. De overledenen zijn vrijwel nooit familie van elkaar. Het graf kan niet door de nabestaanden zelf gedolven of gesloten worden. Voor een grafsteen/monument en beplanting heeft men de ruimte voor 1/3 deel van de grafbedekking. Na de wettelijke termijn van 10 jaar is er geen mogelijkheid deze te verlengen. Wanneer na de laatste begrafenis de grafrust van tien jaar verstreken is, kan het graf geruimd worden. Een herbegrafenis voor een eigen graf behoort dan tot de mogelijkheden.

Koopgraf
Op sommige begraafplaatsen kan men een graf kopen voor onbepaalde tijd (maximaal 100 jaar).

Dalen van de kist
Men kan de kist mechanisch laten dalen (dit kan niet altijd) of met touwen. Dit mag de familie ook zelf doen. Ook is het mogelijk het graf zelf te sluiten met aarde.

Cremeren


Elk crematorium is ingesteld op uw persoonlijke wensen. Bij het boeken van de datum en tijd kan verlenging van de standaard aulatijd aangevraagd worden, zodat er voldoende ruimte is voor een persoonlijke invulling van de afscheidsbijeenkomst. U kunt dan bijvoorbeeld de overledene zelf binnendragen via de hoofdingang. Veel is afhankelijk van de logistieke indeling en mogelijkheden van het gebouw.
Bij de meeste crematoria is het toegestaan het laatste stukje begeleiding naar de oven bij te wonen, mits vooraf aangevraagd en passend in de planning.
Het laten dalen van de kist kan niet in alle crematoria.

Asbestemming

Gedurende minimaal een maand blijft de asbus in bewaring in een algemene nis bij het crematorium. Daarna moet er, binnen 6 maanden, een bestemming aan de as worden gegeven. U kunt een keuze maken uit bijzetten, begraven of verstrooien.
Op het terrein van het crematorium kan de urn worden bijgezet in een columbarium of worden begraven in een urnengraf of in een familiegraf. Verstrooiing van de as kan op het terrein van het crematorium of op een eigen gekozen, dierbaar plekje plaatsvinden.
Voor meer informatie over mogelijkheden kunt u naar de pagina Links.

U kunt hier verder naar Afscheidsbijeenkomst
Ave Verum uitvaartzorg
telefoon   026 - 361 24 14