Lijkwaden: levenseinden toegedekt

Een oud gebruik komt weer terug.

Sinds 1991 is het mogelijk om in Nederland begraven of gecremeerd te worden zonder kist. De overledene wordt dan op een draagbaar gelegd onder een doek, of in doeken gewikkeld, lijkwade genoemd. Men mag voor een wade alleen natuurlijke materialen gebruiken zoals katoen, linnen, zijde, wol of vilt.

Eenvoudige waden zijn direct leverbaar. Bij (zeer) bijzondere wensen kan de levertijd oplopen van een aantal dagen tot meerdere weken. De levensloop kan erin worden verwerkt door middel van motieven en kleuren. Bij leven kan je jezelf verbinden met zo’n doek; het wordt dan meer een levensdoek.
Je kan het bij leven (en welzijn) gebruiken als wandkleed, plaid over de bank, sprei, picknick kleed of ‘om je heen sla doek’ bij buiten zitten.

Er zijn handgeweven waden die uit meerdere lagen kunnen bestaan; vervilte waden met als grondstof wol en katoenen wades die beschilderd kunnen worden.

Baarkleden

Een baarkleed (kistkleed) ligt over de kist voor en tijdens de begrafenis- of crematieplechtigheid. Een kleed of een wade kan iets persoonlijks vertellen over de overledene door middel van kleuren en motieven, een spreuk, een foto, enzovoort.
Een kleed kan op verschillende manier gebruikt worden:
  • Na de plechtigheid wordt het kleed opgeborgen of als wandkleed opgehangen. Op die manier blijft het kleed in de familie, zoals het doopjurkje van weleer. Voor ieder gestorven familielid wordt het opnieuw gebruikt.
  • Het kleed wordt meebegraven of -verbrand
  • Na de plechtigheid krijgen de belangstellenden een deel van het kleed

U kunt de foto's aan de linkerzijde vergroten door erop te klikken.

U kunt hier verder naar Rouwvervoer of terug naar de pagina Rouwkist of wade
telefoon   026 - 361 24 14